Diskuse

Julian Simon: Největší bohatství

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pavel_D

10. 2. 2012 11:27
Trochu nesouhlasím

s tímto: "Pěkná příroda patří mezi priority člověka, ovšem patří až za zajištění sama sebe...". V minulosti se to mnohokrát vymstilo, a dnes máme naštěstí tolik možností, že dokážeme sebe sama zajistit, aniž by to přírodu poškodilo. A právě poučení z minulých prohřešků proti přírodě nás dnes přimělo k tomu, že se k ní začínáme chovat stále šetrněji.

Jinak článek je pěkný, ovšem Simon vychází stále jen z velmi ohraničeného časového úseku a více méně se současného stavu. Který vypadá stabilně - ale není to do jisté míry zásluhou těch, kteří před možnými škodami varovali?

0 0
možnosti

petr.briza

12. 2. 2012 1:45
Re: Trochu nesouhlasím

S tím určitě souhlasím. Simon sice vychvaluje schopnost lidstva vyřešit jakýkoli problém a ochrana přírody prostě jen čeká, až přijde na řadu  - a přitom možná už na řadu přišla. On ale nijak nepotlačuje snahy ekologů, on jen upozorňuje na přehnanou iracionální katastrofizaci možných následků. "Když budete zlobit, půjdete do pekla", a čím více tomu lidé slepě věří, tím více za to platí. Nemůžeme se ale nechat vydírat nátlakovými skupinami pod pohrůžkou strašlivých budoucích scénářů, to je stejná habaďůra, jako bylo kdysi prodávání odpustků církví. Měli bychom se skutečně zamýšlet nad tím, jestli je všechno, co se říká pravda. Např. jestli je boj proti CO2 skutečně řádně podložený, nebo jestli je jaderná energetika skutečně tak nebezpečná či neekologická.

0 0
možnosti

iluminat

10. 2. 2012 4:25
dobry, az na to ze to cinske makani 12 hodin denne

je nejen normalni fazi jejich vyvoje, ale nejde tato faze preskocit, my - nasi prarodice a drive, makavali taky tak, kdyz zacina prumysl, je nemyslitelny bez vykoristovani. Smutna pravda, ale jinak to neni, ti cinani jsou dnes JEDINA moznost treba pro Afriku, pujdouli tam vykoristovat kde drive zili rajsky, jedine tak se dostanu z te mizerie.

0 0
možnosti