Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

L51u49d25ě78k 35T47o53n82d27r

29. 9. 2022 11:53

Co se může stát:

1) Putin použije jadernou zbraň k zastavení nějaké velké ofenzívy ukrajinské armády. Tím vymaže útočící jednotky z mapy. Zároveň tím ale vymaže z mapy své vlastní jednotky v oblasti a tou oblastí bude část Donbasu - tedy území, které Rus považuje "za své" a které údajně "osvobodil". To je "Pyrrhovo víítězství" - Rusko se tak definitivně stane vyvrhelem světového společenství a zároveň samo utrpí velké ztráty na vojácích i na "svém" území

2) Putin svrhne jadernou bombu přímo na Kyjev. Zelenský zemře jako hrdina. Ukrajina sice ztratí vládu ale legenda jménem "Zelenský" povede Ukrajince k naprosto fanatickému a bezohlednému odporu ke každičkému Rusovi, který se dostane do jejich blízkosti - vedeném vojensky i partyzánsky.

A co na to NATO? Nato nemůže použít v odvetu jaderné zbraně (a Putin to ví), ale můžou dodat ukrajinské armádě špičkové, přesné zbraně dalekého dostřelu, které se jim doposud zdráhají dodat. Těmitop konvenčními silami vymažou z povrchu země celou Ruskou černomořskou flotilu, zničí most na Krym a udělají námořní blokádu, aby Krym a celý Donbas nemohl být zásobován jinak než pozemní cestou po úzkém pruju jihu Ukrajiny. A pozemní cesty jsou na dostřel... Ruské síly na jihu Ukrajiny budou v totálním obležení. Rusko vyvrhelem lidského společenství. V opovržení a izolaci bude Rusko pomalu umírat...

1 0
možnosti

1) No jo, ale moderní taktické jaderné zbraně mají celkem malé radioaktivní zamoření a v podstatě po pár dnech by bylo bezpečno. Účinek je silný a relativně lokalizovaný. Rozhodně by nemusel zamořit polovinu Donbasu, nic takového...

2) Terčem nemusí být přímo Kyjev, může to být jiné velké město, a může to naopak vést ke zlomení odporu. Ostatně přesně tak se to i stalo v Japonsku na konci WW2. Proč si myslíte, že teď by to bylo jinak?

Špičkové přesné zbraně dalekého dostřelu mohou způsobit konkrétní škody, ale nevyhrají válku. Stále potřebujete pěchotu, která musí oblast dobýt a obsadit. Bez toho můžete ostřelovat zdálky přesně jak chcete, ale nedosáhnete v podstatě ničeho :/ To se vysvětlovalo už při diskusích o dodávkách systému HIMARS.

Oni třeba ten most už mohli zničit, dostřel na to mají už teď, ale mají i další důvody, proč to neudělat. Vysvětleno např. zde:

https://www.youtube.com/watch?v=aE5afkEqG08

udělají námořní blokádu – neudělají, nemají čím...

V podstatě říkáte, že Ukrajina se najednou vzepře a převálcuje Rusko, ale k tomu nedošlo doteď a není nic nového, co by k tomu vedlo. Západ Ukrajině už nemá moc co nového dodat, všechny lepší zbraně jsou pokročilé systémy, které vyžadují dlouhý výcvik. A sám se nezapojí. Plus, protože Rusko tímto prolomí tabu v používání jaderných zbraní, tak je bude moct kosit hlava nehlava (což je bohužel jejich styl tak, jako tak).

0 0
možnosti
Foto

J77a38n 91Š72i83k

28. 9. 2022 21:20

Ale my stojíme na prahu 3. Světové války. Stáli jsme kousek od ní už několikrát. Stačí opravdu jen málo. Hezký den

1 0
možnosti

Autore, máte v tom chyby. Například určtě není pravda, že skoro všechen plyn v Evropě pochází z Ruska. V době ruské největší slávy pokrýval ruský plyn asi 40% evropské spotřeby.

Kromě toho od začátku konfliktu jsem přesvědčen, že Rusko jaderné zbraně použije. A trochu mě děsí, že si to u nás málokdo je ochoten uvědomit a že se vůbec nepřipravuje plán co se má stát, až to vypukne.

Na druhou stranu si myslím, že ruské jaderné síly neoplývají lepší kondicí, než zbytek jejich armády. Takže až k tomu útoku dojde, pak sedm z deseti raket vůbec neodstartuje (neb mají rozkradené vnitřnosti), další dvě vybuchnou ještě nad Ruskem a ta zbývající ztratí směr a odfrčí někam do Arktidy nebo do Pacifiku.

0 0
možnosti

Díky za upozornění :-)

No minimálně náš plyn z Ruska je... on se sice míchá, ale vysledovat se to dá, viz třeba zde, graf číslo 3:

https://www.ceep.be/3176-2/

0 0
možnosti

Já vidím naději, ovšem velmi slabou, v tom, že se v Putinově okolí vyskytne někdo rozumný a odstaví ho. I v Hitlerově okolí byli tací, jen se jim to nepovedlo.

3 0
možnosti
Foto

Je jistá naděje. Svého času to zachrańoval Jelcin, když byl odstraněn Gorby.

0 0
možnosti

V jednom s panem Brizou souhlasim; a to bezvyhradne. Ano Putin je blazen, protoze jen blazen si muze zahravat-vyhrozovat pouzitim atomovych zbrani. Pro lid obecny a taky pricetny, stale pusobi varovne memento nasledku atomoveho bombadovani Hirosimy a Nagasaki. Desetisice lidi zemrelo instantly, desetisice nasledky ozareni trpelo po cely svuj dalsi zivot a predcasne umirali. Uz to, ze by ty Putinovy atomky zasahly svym ucinkem i jeho vlastni vojaky, o civilnich obetech nemluve, svedci o jeho blaznovstvi.

A to vsecko proto, aby mohl sve ukrajiske bratry (jak je nekdy sam nazyva) mohl "demilitarizovat a denacifikovat". Vskutku blazen, vpravde blazen!

2 0
možnosti

Bože. My, co si pamatujeme, jak bouchl Černobyl, víme, že lidi byli nejvíc vyděšeni z toho, že nevěděli, kam radioaktivní mrak poletí, ani nevěděli, jak je to nebezpečné. Rusové ovšem dobře vědí, co atomovka umí, a že když ji hodí na Ukrajinu, foukne jim to brzy vítr k nim....Nad tím je třeba trošku se zamyslet, když někdo rozvíjí dystopické, sci-fistické úvahy. Zatím docela stačí, k panice, že bouchly roury v moři....zajímavá situace, to jsme neznali.

1 0
možnosti
Foto

;-)A což teprve my, co pamatujeme trvale visící Damoklův meč nad světem v dobách studené války v době bipolárního světa;-)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS