Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Velký dezinformační filtr

Každý by měl být schopen odfiltrovat nesmysly sám. Kdo toho není schopen, nezaslouží si volební právo. Proč se oháníme demokracií a přitom nevěříme voličům dostatek soudnosti? Ne, lidé potřebují svůj vlastní filtr proti blbosti.

Komplexita diskuse rychle klesá. Hloubka se vytrácí. Knihy máte v poličce, ale nečtete je. Nečtete už ani články, maximálně nadpisy článků. Není přece čas! Delší texty jsou složité, zkraťme je na tweety. Věty jsou moc dlouhé, používejme memy. A emotikony. Lajky. Zkracování. Rychle. Rychleji.

Zpracujeme díky tomu více informací? Ale kdeže. Zrychlením zpracujeme informací ještě méně. Informací není více, protože konzumujeme pořád ty stejné dokola. Nenaučíme se nic, nezjistíme nic a nepěstujeme si kritické myšlení, spíše naopak. Přestáváme přemýšlet.

To vše je důsledek informační doby. Jak se zkrátila cesta informací do našich mozků, tak se zároveň snížila ochota mozku zpracovávat komplexní informace. To bychom se z toho zbláznili, ne? Už se o to ani nepokoušíme, místo toho se prostě přimkneme k nějakému názoru, kterého se pak držíme jako klíště. Například Babiš–kňoura. Zelenskyj–hrdina. Nebo naopak USA–zlo. Média–lžou. A tak podobně. Jednoduché asociace, protože cokoli složitějšího už stojí moc námahy.

A–co–naši–lidé? Oblíbený mem, který má odradit od pomoci Ukrajině. Ono by to bylo pochopitelné, pokud by tato volání byla doprovázena alespoň nějakými čísly. Pak by bylo možné vést nějakou smysluplnou diskusi, po které bych si možná i já řekl, že na tom něco je, a že bychom možná měli ubrat. Například z dat vyplývá, že na uprchlíky se vyčlenily přibližně 3% sociálních výdajů. Je to moc, nebo málo? Poznáte vůbec, když vám 3% uberu? Nejsou 3% nic, když je porovnám třeba s inflací? Nebo s dopady samotné války? Nebo je to hodně? Kolik by bylo akorát? O tom bych rád, aby se veřejně diskutovalo. Místo toho čtu jen kdo kde co vykřikl. Lidé nechtějí diskutovat, chtějí jen pokřikovat prázdné hlášky z internetu. To se ale nezlobte, takovou hlášku bez dalšího pak považuji za žvást, a takto k tomu přistupuji.

Prezidentská kampaň byla pro mě odrazem stavu společnosti. Babiš se změnil v chodící reklamu. Pavel–provládní kandidát, Fiala–nejhorší vláda, Pavel–rozvědčík, Babiš–mír. V debatách svá hesla opakoval prakticky každou minutu, takže vypadaly jako nekončící reklamní blok. Teď ale neviním ani Babiše, ani Prchala. Ti jen využili samotnou podstatu lidského myšlení. Ostatně zkratkovitost byla odjakživa základ marketingu – krátké myšlenky, loga, motta. Branding. Musí se to snadno pamatovat. Stejně se k tomu postavila i oponentura, která opakovala také argumenty pořád dokola – Babiš–strach, Babiš–populista, Babiš–STBák, a tak dále.

Plytkostí jsou vinny obě strany. Zatímco Babišova argumentace pokulhává již při první analýze (například výraz "provládní kandidát" je rozložitelný snadno), tak stejně tak uváděné argumenty proti Babišovi dost plavou na vodě (lze oponovat, že populismus je vlastně nástroj demokracie, že členství v STB není reálně prokazatelné a podobně).

V debatách je pokus o hlubší rozbor problémů smeten ze stolu obvykle nastolením jiného tématu i přes protesty moderátorů. Whataboutismus jede na plné obrátky a je prakticky normou. Například argument "podívejte se, jak vysoký rozpočtový schodek máte" se smete argumentem "minulá vláda měla schodek ještě vyšší", na to se pokrčí rameny "no jo, no" a jede se dál. Nikdo už nerozebírá to, že špatné hospodaření minulé vlády nemůže být obhajobou pro aktuální vládu. Každý něco zdědil po svých předchůdcích a pokud tato vláda zdědila nějaký strukturální deficit, tak jej má řešit a ne se vymlouvat. Každopádně se zdá, že tyto úvahy pro většinu lidí už moc složité. Mnohem jednodušší je zapamatovat si Babiš–zadlužuje. Aby bylo jasno – netvrdím, že to není pravda, já jen tvrdím, že je to prostě zjednodušování.

Jako bílou vránu vidím Karla Havlička. Hraje roli ďáblova advokáta – je sice ve špatném týmu, ale hraje dobře. Je vždy připraven, vysvětluje, analyzuje, hraje si se slovíčky a ačkoli má také sklon k whataboutismu, tak jeho argumentace je o poznání hlubší, a s tím se dá nějak alespoň pracovat. Nerozumím, proč takový člověk pracuje pro Babiše, kterého intelektuálně zjevně výrazně převyšuje.

Všichni–jdou–po–Babišovi. To je mem, který Babiš jede od svého vstupu do politiky, kdy ANO vzniklo jako protikorupční hnutí a tímto Babiš ukazoval, jak je ANO odstrkované právě kvůli zkorumpovanosti klasických stran, tzv. polistopadového kartelu. Tento mem vždycky fungoval dobře a nikdy se nezměnil. Mem, který poslouží dobře na odražení každé kritiky – cokoli proti němu někdo řekne, tak je protiargument "ále vy zase po mě jdete, pořád jen Babiš". Takový argumentační faul – další whataboutismus, utíkání od tématu. Novinář je možná předpojatý, ale jeho otázka může být přesto validní. Ale tyto úvahy už přesahují standardní rámec ochoty přemýšlet. Ale také se mu to vrátilo jako bumerang – Babiš–kňourá. Fňuk fňuk. Memy jsou snadné, viďte? I z druhé strany platí totéž – to, že Babiš kňourá ještě neznamená, že jeho stížnosti nejsou oprávněné. Je to prašť jak uhoď. Jsme jen lidé a těmto věcem prostě snadno podlehneme.

Lidé jsou vůči dezinformacím zranitelní, a to je ta chyba. Pokud tvrdíme, že demokracie je dobrý systém, pak musíme důvěřovat voliči, že je schopen učinit kvalitní rozhodnutí. Volič sám musí být schopen posoudit, kdo mluví pravdu a kdo lže. Pokud budeme filtrovat informace, tak tím jednak uznáváme, že voliči nejsou kompetentní zpracovávat informace, ale hlavně bráníme lidem, aby si svůj filtr vypěstovali oni sami.

Nemá cenu zastírat realitu. Informační doba, ve které žijeme, je prostě džungle. Informace jsou povrchní, lži se šíří snadno a rychle a je naprosto normální lhát a manipulovat i pro vrcholné politiky. Lidé tyto informace neumí filtrovat a snadno jim podléhají. Máme tedy přístup k informacím omezit? Nemyslím si, že je to dobrý nápad. Informační džungle funguje pouze díky samotným lidem, kteří si informace navzájem předávají. Pokud bude většina lidí pokračovat v existenci bez vlastního kritického myšlení, džungle se prostě nezbavíte. Jak chcete v takové džungli chránit každého jedince? Není lepší dát lidem nástroj, aby se mohli bránit sami: kritické myšlení?

Kritické myšlení je klíč a měl by se výrazně posílit jeho podíl ve vzdělávacím systému. Už na základních školách by mělo dostat maximum prostoru. Společnost to potřebuje a tohle je ta správná cesta. Jen takto může vzniknout Velký dezinformační filtr, který primitivním manipulacím nedá žádnou šanci.

Pokud vás zajímá i širší argumentace proti boji s dezinformacemi, doporučuji např. projev Daniela Vávry v Poslanecké sněmovně.

Autor: Petr Bříza | čtvrtek 9.2.2023 15:31 | karma článku: 36,38 | přečteno: 4520x
  • Další články autora

Petr Bříza

Obětní beránek

Jurečka se stal terčem aféry, která mi připadá naprosto absurdní. Podle mého názoru veřejnost zcela ztratila schopnost odlišit důležité problémy od těch okrajových.

17.1.2024 v 14:16 | Karma: 16,44 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Petr Bříza

Snad Ukrajina ví, co dělá

Ukrajina znásobila útoky za ruské hranice. Má na to samozřejmě veškeré morální právo, nicméně čistě pragmaticky to může vést k mnohem horšímu stavu, než ve kterém se nachází teď.

31.12.2023 v 14:04 | Karma: 24,87 | Přečteno: 830x | Diskuse| Společnost

Petr Bříza

Nejsem ani Čech, ani Evropan

Necítím se ani tak, ani tak. Narodil jsem se tu, ale to je úplně jedno. Nejsem hrdý na svůj původ. Měl bych být? Na co přesně? Copak Češi jsou nějaký světový unikát?

14.11.2023 v 16:02 | Karma: 9,06 | Přečteno: 581x | Diskuse| Společnost

Petr Bříza

Jak vyhrát debatu

Když se dva hádají, třetí se směje. Ale kdo je ten třetí? Přemýšlejte. Neměli bychom se všichni tak trochu chytit za nos? Tento článek nebude příjemný. A bude trochu vulgární.

8.11.2023 v 20:20 | Karma: 11,01 | Přečteno: 326x | Diskuse| Společnost

Petr Bříza

Petr Pavel už prezidentuje, to je drzost

Média se naplnila fotografiemi Petra Pavla na bezpečnostní konferenci v Mnichově. Co tam dělá? Inaugurace ještě nebyla. Jakým právem už jedná Petr Pavel ve jménu našich občanů? Co si to vůbec dovoluje, pracovat napřed?

17.2.2023 v 17:46 | Karma: 35,62 | Přečteno: 1470x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Budeme radikální. Pro zachování důchodového věku uděláme všechno, řekl Havlíček

28. dubna 2024  13:28

Hnutí ANO udělá vše pro to, aby se nezvyšoval důchodový věk, řekl v pořadu Za pět dvanáct Karel...

Malostranský zápisník: Ze tří žen zbyla ve vládě jedna, ale ta zase vydá za tři

28. dubna 2024

Premium Proč se opět nepovedla feminizace české vlády? Kdo je poslední vládní květinka, která když mluví,...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek. Představil strategii zdravotnictví

28. dubna 2024  12:58

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1649x
Nikdy nelituji toho, co jsem udělal, ale toho, co jsem neudělal.

Seznam rubrik