Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lži, lži a zase lži

Babiš záměrně volí jednoduchá hesla, aby je jeho voliči pochopili: Nejsem pro válku, jsem pro mír, Petr Pavel je válečný štváč, provládní kandidát a špión, pořád dokola, jako kolovrátek. Nehledí se na pravdu, ani na logiku.

Podle Babiše je tedy Pavel provládní kandidát, zatímco on sám je, podle svých slov, nezávislý. Připomeňme si, že zatímco Babiš je stále předsedou strany ANO a kandidátku mu podepsali jeho vlastní poslanci, tak Pavel nekandiduje za žádnou stranu a podpisy získal od veřejnosti.

Pokud by Pavel byl provládní kandidát, jistě by mu vláda kandidaturu posvětila svými podpisy, aby nemusel objíždět republiku a sbírat. To se ale nestalo. Babiš republiku objížděl ve svém obytňáku také, přesto si podpisy zajistil doma. Proč? Protože pak by nemohl lhát, že jeho cestování není prezidentská kampaň.

Babišův argument, proč je Pavel provládní kandidát, a je to tedy Fialova loutka, je následující: vláda jej podpořila. Nic dalšího neuvádí. Ponechme teď stranou, že vláda podpořila i další kandidáty, že mu nedala podpisy, že Pavel není ani členem žádné strany, dokonce dosud nebyl ani politikem, a že měl silné volební preference ještě předtím, než jej koalice oficiálně podpořila. Zaměřme se na tuto otázku: stačí pouhá podpora na to, abych z někoho udělal svou loutku? Kupříkladu je zcela zjevné, že já tady a teď podporuji Pavla. Znamená to tedy, že Pavel je moje loutka? Že bude dělat, co mu řeknu?

To by možná platilo v případě, že by podpora vlády byla nějak podmíněná. Není však nic, co by něco takového indikovalo, Fiala prezidenta na své straně nepotřebuje, případné prezidentské veto snadno přehlasuje. Ani Babiš jako prezident by Fialu nemohl ani ohrozit, ani mu dělat opozici. Celé je to pouze spekulace a hlavně manipulace. Podle stejné logiky by se dalo spekulovat (a manipulovat), že Babiš je kandidát za KSČM, která Babišovi otevřeně vyjádřila svou podporu. Takže Babiš je kandidát za komunisty! Hanba!

Na druhém monitoru mám spuštěnou debatu z Blesku. První dotaz, moderátorka se ptá Babiše na billboardy: "Vy si opravdu myslíte, že pan Pavel zavleče Čechy do války?" Odpověď: "Tak ten billboard je hlavně o mě..." a následuje vysvětlování, že Pavla se to vlastně ani netýká, protože on mluví o sobě a o tom, že on nechce válku, a chce mír. O pár minut později se obrací na Pavla: "Ten billboard je samozřejmě o Vás, protože vy jste provládní kandidát, a ta vláda stále mluví o válce". Pavel se ironicky usmívá tomu, jak Babiš dokáže během pouhých pár minut sám sebe popřít. "Každý ví, že ten billboard je o panu Pavlovi, kandidát vlády..." jede si Babiš dál svou podle toho, jak se mu to zrovna hodí.

Babiš: "Já stále mluvím o míru!"
Moderátorka: "Ale na billboardu máte slovo válka, nikoli mír."
Babiš: "Ano, já nechci válku. Nikdo nechce válku."
Moderátorka: "Takže nemáte pocit, že probouzíte v lidech strach."
Babiš: "Určitě ne. Lidi mají strach z války, a já mluvím o míru."

To je jedna perla za druhou. Podle Babiše je Pavel válečný štváč. Tedy podle toho, jestli v danou chvíli uzná, že ty billboardy jsou skutečně o Pavlovi. Každopádně, zatímco Pavel pracoval v NATO, což je obranný pakt, tak Babiš svého času navrhoval, aby se NATO změnilo na útočný pakt. V článku je i video, jsou to jeho slova. Nebo jindy například navrhoval, aby bylo možné vyslat do zahraničí vojáky i bez souhlasu Parlamentu. Přiložená fotografie je opravdu výmluvná a stojí za proklik.

Babišovi příznivci poukazují na to, že Pavel jednal s Gerasimovem. Ano, Pavlovi se podařilo uspořádat setkání s Rusy, na kterém se pokoušel zabránit další eskalaci konfliktu. Bohužel se ukázalo, že s Rusy se jednat nedá, přesto sám Babiš prý chce uspořádat mírový summit. Takže podle něj celá Evropa sedí s rukama v klíně a čeká jen na něj, než se opět dostane k moci, aby zajistil mír, ve který všichni doufají. Prý zavolá ostatním prezidentům a se všemi to domluví. Že to doteď nikoho nenapadlo! Občas přemýšlím, kterou Babišovu pohádku mám nejraději. Asi všechny.

Babiš všude byl, všechno zná, od všeho má klíče, na všechny má telefon. Ve vládě tomu nikdo nerozumí, zatímco Babiš zná všechny resorty. Petr Pavel neskrývá, že není odborníkem na všechno, a že se bude opírat o odbornou expertízu tam, kde to bude potřeba. Nedělá Pavel chybu? Proč o sobě také netvrdí, že je ve všem nejlepší, že je pilný, pracovitý, a že pracuje pro lidi? Možná proto, že i malé děti vědí, že sebechvála smrdí. A také to, že ryba smrdí od hlavy.

Autor: Petr Bříza | čtvrtek 19.1.2023 20:38 | karma článku: 27,28 | přečteno: 482x
  • Další články autora

Petr Bříza

Obětní beránek

Jurečka se stal terčem aféry, která mi připadá naprosto absurdní. Podle mého názoru veřejnost zcela ztratila schopnost odlišit důležité problémy od těch okrajových.

17.1.2024 v 14:16 | Karma: 16,44 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Petr Bříza

Snad Ukrajina ví, co dělá

Ukrajina znásobila útoky za ruské hranice. Má na to samozřejmě veškeré morální právo, nicméně čistě pragmaticky to může vést k mnohem horšímu stavu, než ve kterém se nachází teď.

31.12.2023 v 14:04 | Karma: 24,87 | Přečteno: 830x | Diskuse| Společnost

Petr Bříza

Nejsem ani Čech, ani Evropan

Necítím se ani tak, ani tak. Narodil jsem se tu, ale to je úplně jedno. Nejsem hrdý na svůj původ. Měl bych být? Na co přesně? Copak Češi jsou nějaký světový unikát?

14.11.2023 v 16:02 | Karma: 9,06 | Přečteno: 581x | Diskuse| Společnost

Petr Bříza

Jak vyhrát debatu

Když se dva hádají, třetí se směje. Ale kdo je ten třetí? Přemýšlejte. Neměli bychom se všichni tak trochu chytit za nos? Tento článek nebude příjemný. A bude trochu vulgární.

8.11.2023 v 20:20 | Karma: 11,01 | Přečteno: 326x | Diskuse| Společnost

Petr Bříza

Petr Pavel už prezidentuje, to je drzost

Média se naplnila fotografiemi Petra Pavla na bezpečnostní konferenci v Mnichově. Co tam dělá? Inaugurace ještě nebyla. Jakým právem už jedná Petr Pavel ve jménu našich občanů? Co si to vůbec dovoluje, pracovat napřed?

17.2.2023 v 17:46 | Karma: 35,62 | Přečteno: 1470x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1649x
Nikdy nelituji toho, co jsem udělal, ale toho, co jsem neudělal.

Seznam rubrik