Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Babiši, buď chlap

Prezident by měl být chlap. Nebo žena, ale chlap. Protože když chlap řekne slovo, tak to platí. A ne, že se bude vymlouvat a vykrucovat.

Prezident by měl být v republice největší autorita, ten největší alfa-samec. Když prezident mluví, tak by ostatní měli sedět tiše, protože mluví osobnost. Názor prezidenta má mít nějakou váhu.

Toto si neumím představit v případě Andreje Babiše. Když se jej reportér zeptá na mimořádnou schůzi o vyslovení nedůvěře vládě, pak řekne, že on ji ani nepodepsal, ani nesvolal. Citace: „Já vůbec nevím, že je svolána schůze.“

Tak, a teď tu o Červené Karkulce. Předseda největší opoziční strany, jedna z jejich největších akcí ve sněmovně, čistě populistický krok bez naděje na úspěch, mezi dvěma koly prezidentské volby, a on ani neví, že byla svolána schůze? Ale na hlasování přijde, že?

Takto se Babiš chová často. Když dělá něco, co by poškodilo jeho image, ukazuje prsty kolem sebe. Když se nedokáže postavit zodpovědně za svou stranu, jak by se mohl postavit zodpovědně za celou zemi?

Nedokáže se postavit čelem k tomu, že on je předseda ANO a jeho strana právě plýtvá časem Poslanecké sněmovny, kvůli jeho politickým bodům. Místo toho hodí vinu na Schillerovou. Ona je taková vděčná oběť. Ona prý rozhoduje o tom, kdy má přijít do Sněmovny. Jak je to možné? Jak má naši zemi vést někdo, za koho (jeho slovy) rozhoduje jeho podřízená? Je to samozřejmě jen alibismus a Schillerové to nevadí, protože nejspíš právě ona má vést ANO, když bude Babiš prezidentem. Je vhodné ji tedy prezentovat jako autoritu, a přesně to Babiš dělá. Ale zpátky k tématu.

Když se novináři zeptali Babiše na billboardy, kde Pavel vypadá jako válečný štváč, tak řekl, že tam správně mělo být slovo generál. A opět citace: "To jsem kolegům řekl, že to není dobře". Takže opět, za to Babiš nemůže, on to neschválil? Nebo to dokonce ani neviděl? Mohou za to kolegové, takže Babiš sám je opět nevinný. Smooth. Elegantní způsob, jak se zbavit odpovědnosti.

Další příklad: Na sociálních sítích sdílel Babiš "memy", podle kterých jej prý mají volit Fiala a Pekarová. A jako doprovodný popis přilepil "Došlo Whatappem". Tím chce samozřejmě říct, že on není autorem, takže vlastně za obsah nemůže. To, že on je ten, kdo to sdílí, to máme ignorovat? Copak prezident má sdílet každou hloupost, která mu přijde? To je reprezentativní role, která je hodna role hlavy státu? Kdepak, je to opět případ, kdy Babiš dělá něco zákeřného, dobře si to uvědomuje, a proto rovnou odkazuje na jakéhosi neznámého odesilatele.

Mimochodem, podobně se chovají třeba i zástupci SPD. Vytáhli průzkum agentury, která neexistuje, a zatímco Okamura říká, že příspěvek publikoval za něj někdo jiný, tak jeho další poslanci tvrdí, že průzkum prostě našli na internetu. Vidíte tady podobný vzor chování? Ne? Já ano. Pěkná parta.

Babiš často mluví o polistopadovém kartelu, ale podle něj ten termín není jeho, protože jej vlastně čte z médií a podobně. Přitom se ale z jeho úst je to slyšet nejčastěji. Jsem i já součástí toho polistopadového kartelu? Babiš se tváří ukřivděně, že se proti němu všichni spikli. Tendenční články míří proti němu, včetně mého. Vypadá to opravdu jako spiknutí nebo nějaká kampaň, ale není náhodou možné, že kritika Babiše je prostě a jednoduše oprávněná?

Neustálá kritika Babišovi vlastně nahrává, on je totiž už od začátku samozvaným "bojovníkem proti systému". S touto filozofií ANO vstupovalo do politiky a tuto filozofii nikdy neopustilo. Lidé, kteří jsou nespokojeni se systémem, s institucemi, s vládou, sami se sebou a připadají si jako oběť, tak pro ty je Babiš hrdina. Babiš, proti kterému se vedou kampaně, proti kterému bojuje celý polistopadový kartel, celá opozice se soustředí jen na na boj proti jeho osobě, ale on se nevzdává a vzdoruje. Babiš je ztělesněním občanské nespokojenosti se systémem. Přitom je to paradox, protože on je přesně tím, proti čemu sám ohrazuje – není to žádný obyčejný člověk, je to oligarcha, který hromadí majetek, moc i média. On není bojovníkem proti systému, protože sám je systémem. Nikdo ho nemůže uplácet, protože on nemusí hrabat ostatním, když může hrabat přímo sobě. Ve svém pořadu Čau lidi opakovaně přesvědčoval své voliče, že je stále v opozici, i když byl už dávno předsedou vlády. Sám sebe neustále prezentuje jako otloukánka, takže veškerá kritika jeho osoby tento obraz ještě posiluje.

Ani já nejsem spokojený se systémem. Nesouhlasím s vládou Petra Fialy. Volil jsem SPOLU, ale nelíbí se mi komunikace vlády, jejími kroky a opatření, řešením energetické krize, zadlužování, i neplnění předvolebních slibů. Nicméně si nepřeji, aby se prezident jakkoli vymezoval proti vládě České republiky, nebo aby s ní bojoval. Prezident nemá být opozice vlády, jak se nám Babiš snaží namluvit. Prezident má reprezentovat náš stát a jeho zájmy a v zahraničí nikdo nebude brát vážně prezidenta, který stojí v opozici proti vládě své vlastní země. Slovo takového prezidenta nebude mít žádnou váhu.

Já takového prezidenta nechci. A proto budu volit Pavla.

Autor: Petr Bříza | úterý 17.1.2023 22:34 | karma článku: 39,06 | přečteno: 2412x
  • Další články autora

Petr Bříza

Obětní beránek

Jurečka se stal terčem aféry, která mi připadá naprosto absurdní. Podle mého názoru veřejnost zcela ztratila schopnost odlišit důležité problémy od těch okrajových.

17.1.2024 v 14:16 | Karma: 16,44 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Petr Bříza

Snad Ukrajina ví, co dělá

Ukrajina znásobila útoky za ruské hranice. Má na to samozřejmě veškeré morální právo, nicméně čistě pragmaticky to může vést k mnohem horšímu stavu, než ve kterém se nachází teď.

31.12.2023 v 14:04 | Karma: 24,87 | Přečteno: 830x | Diskuse| Společnost

Petr Bříza

Nejsem ani Čech, ani Evropan

Necítím se ani tak, ani tak. Narodil jsem se tu, ale to je úplně jedno. Nejsem hrdý na svůj původ. Měl bych být? Na co přesně? Copak Češi jsou nějaký světový unikát?

14.11.2023 v 16:02 | Karma: 9,06 | Přečteno: 581x | Diskuse| Společnost

Petr Bříza

Jak vyhrát debatu

Když se dva hádají, třetí se směje. Ale kdo je ten třetí? Přemýšlejte. Neměli bychom se všichni tak trochu chytit za nos? Tento článek nebude příjemný. A bude trochu vulgární.

8.11.2023 v 20:20 | Karma: 11,01 | Přečteno: 326x | Diskuse| Společnost

Petr Bříza

Petr Pavel už prezidentuje, to je drzost

Média se naplnila fotografiemi Petra Pavla na bezpečnostní konferenci v Mnichově. Co tam dělá? Inaugurace ještě nebyla. Jakým právem už jedná Petr Pavel ve jménu našich občanů? Co si to vůbec dovoluje, pracovat napřed?

17.2.2023 v 17:46 | Karma: 35,62 | Přečteno: 1470x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1649x
Nikdy nelituji toho, co jsem udělal, ale toho, co jsem neudělal.

Seznam rubrik