Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O pokrytectví anti-komunistů

To se nám ale najednou objevilo anti-komunistů. Komunismus je sprosté slovo, ale mám pocit, že řada lidí v minulém režimu myšlenkově stále žije. Často dokonce stejní lidé, kteří se proti komunismu nahlas ostře ohrazují.

Většina kritiky minulého režimu míří na jeho projevy, jako byla cenzura, represe či špatné hospodaření, nicméně poměrně málo se mluví o samotné ekonomické podstatě komunismu, tedy o společném vlastnictví. Není divu, je to taková ta nudná učebnicová teorie, ale to ji nedělá méně podstatnou. Spíše naopak.

Communis je latinsky „společný“, tedy všechno patří všem. Reálně je stát ten, kdo všechno vlastní a řídí. To je však nesmírně neefektivní, protože stát nemá žádnou motivaci řídit něco efektivně. Neexistuje konkurence, na žádné úrovni – lidé nemohou ani odejít, hranice jsou zavřené. Stát prostě nemá motivaci se snažit a ani se nesnaží; a protože stát řídí všechno, podle toho všechno vypadá.

Na tohle lidstvo přišlo dávno, proto drtivá většina světa upřednostňuje kapitalismus, a to včetně zdánlivě komunistických zemí, jako je Čína. V kapitalismu stát hraje mnohem menší roli, protože existuje soukromé vlastnictví – můžete vlastnit firmu a pak máte motivaci se snažit, aby firma vzkvétala. A protože existují i další firmy, které vám konkurují, musíte se snažit docela dost. Takže zatímco v kapitalismu existuje silná motivace, tak v komunismu je motivace prostě nahrazena represí.

Problém vidím v tom, že lidí si neuvědomili, že změnou režimu z 89' se zásadně změnila i role státu. Jeho kompetence přešly do rukou ostatních, často firem. Stát přestával řídit ekonomiku, například ceny zboží a služeb. Máme sice centrální banku, ale ta není řízena vládou a navíc má silně svázané ruce. Ekonomika je silně decentralizovaná.

Klausova neviditelná ruka trhu byla často zesměšňována, ale jen díky ní ekonomika prudce vzrostla a reálné ceny klesly. Emoce stranou, čísla hovoří jasně. Profitovali jsme z toho všichni, a nikdo si nestěžoval. Přesto, jakmile se v ekonomice něco podělalo, najednou všichni běží se stížnostmi na předsedu vlády. Jakým právem? Stát ekonomiku dávno neřídí, například s energiemi se obchoduje volně a stát do toho nezasahuje (respektive, do nedávna nezasahoval). Proč by tedy měl být odpovědný za ceny energií? A už slyším odpověď – je to přece stát, ten rozhoduje o všem. Pokud takto uvažujete, pak je mi líto, ale jste myšlenkově pořád v komunismu.

V kapitalismu totiž stát nejen ztrácí otěže, ale měl by adekvátním způsobem ztrácet i odpovědnost. Kapitalismus není krásný a růžovoučký, to nikdo netvrdil. Ceny nejsou regulovány a mohou jít samy od sebe nejen dolů, ale i nahoru. Když jdou ceny dolů, tak si chrochtáme, ale když jdou ceny nahoru, najedou obviňujeme stát. Ten s tím ale už dávno nemá co činění.

Víte, životní úroveň je dvousečná zbraň. Když se zlepšuje, tak se s úsměvem a rádi přestěhujeme do lepšího. Když se ale věci zhoršují, najednou je neakceptovatelné, abychom se uskromnili. Abychom se přestěhovali někam, kde si životní náklady můžeme dovolit.

Stát by neměl být ten, kdo nás bude "zachraňovat". Stát nás nemůže sponzorovat, protože veškeré peníze má stejně od nás. Kolik nám dá, tolik nám musí i vzít, nebo si na to půjčit. Ale splácet musíme zase opět jen my. Tak jednoduché to je.

Volný trh přitom běžně balancuje sám sebe a ceny dlouhodobě spíše klesají spolu s globalizací a technologickým rozvojem, ale problém je, že stát velmi často do ekonomiky zasahuje. Různé regulace, zákazy, ale i dotace. Všemožné zásahy pokrucují trh a pokaždé, když do volného trhu začne zasahovat nějaká větší síla, začne to hýbat s cenami všeho možného. Často tak, jak byste nechtěli. Aby byl trh nejefektivnější, nikdo by do něj neměl zasahovat – a když, tak jedině tak, aby fungoval co nejlépe trh jako takový. K tomu potřebujete co největší konkurenci, tedy minimalizovat monopolní postavení některých hráčů, případně zakazovat nekalé obchodní prakticky, jako například svazování klientů dlouhodobými smlouvami. V žádném případě by ale stát neměl do trhu zasahovat ekonomicky.

Pokud chcete pranýřovat stát, tak prosím nevolejte po tom, aby nás sponzoroval, nebo aby likvidoval volný trh. Naopak, na volný trh musí být usnadněn přístup, pro největší množství subjektů, kteří by měli mít co nejvíce manévrovacího prostoru, aby mohli dát co nejlepší možné nabídky. Koncoví dodavatelé by však neměli mít možnost například svazovat své klienty dlouhodobými smlouvami a tím omezovat vzájemnou konkurenci. Konkurence musí být co největší. Stát by měl jen otevřít trh, a pak uhnout z cesty.

Ti, kteří volají po tom, aby stát do ekonomiky zasahoval, tak jsou naivní, protože stát nikdy nebude dobrý hospodář, bez ohledu na to, kdo bude ve vládě. Co je ale horší, stát to ještě milerád udělá, protože se mu takto vrací otěže do rukou. Bude mocnější, má více věcí pod kontrolou. A tím se ještě zesiluje moc politikům. A to je návrat k tomu, aby stát vše vlastnil a vše řídil. Pokud i vy voláte po tom, aby stát opět vykoupil všechny akcie ČEZu a tím se z něj stal plně státní podnik; pokud voláte po tom, aby nás stát odpojil od lipské burzy, a tím efektivně zničil volný trh; pokud i vy voláte po tom, aby stát pomáhal všem, a přitom si na to půjčoval jménem náš všech, pak je mi líto, ale jste to i vy, kdo vlastně voláte po návratu komunismu.

Autor: Petr Bříza | pondělí 16.1.2023 21:37 | karma článku: 15,48 | přečteno: 628x
  • Další články autora

Petr Bříza

Obětní beránek

Jurečka se stal terčem aféry, která mi připadá naprosto absurdní. Podle mého názoru veřejnost zcela ztratila schopnost odlišit důležité problémy od těch okrajových.

17.1.2024 v 14:16 | Karma: 16,44 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Petr Bříza

Snad Ukrajina ví, co dělá

Ukrajina znásobila útoky za ruské hranice. Má na to samozřejmě veškeré morální právo, nicméně čistě pragmaticky to může vést k mnohem horšímu stavu, než ve kterém se nachází teď.

31.12.2023 v 14:04 | Karma: 24,87 | Přečteno: 830x | Diskuse| Společnost

Petr Bříza

Nejsem ani Čech, ani Evropan

Necítím se ani tak, ani tak. Narodil jsem se tu, ale to je úplně jedno. Nejsem hrdý na svůj původ. Měl bych být? Na co přesně? Copak Češi jsou nějaký světový unikát?

14.11.2023 v 16:02 | Karma: 9,06 | Přečteno: 581x | Diskuse| Společnost

Petr Bříza

Jak vyhrát debatu

Když se dva hádají, třetí se směje. Ale kdo je ten třetí? Přemýšlejte. Neměli bychom se všichni tak trochu chytit za nos? Tento článek nebude příjemný. A bude trochu vulgární.

8.11.2023 v 20:20 | Karma: 11,01 | Přečteno: 326x | Diskuse| Společnost

Petr Bříza

Petr Pavel už prezidentuje, to je drzost

Média se naplnila fotografiemi Petra Pavla na bezpečnostní konferenci v Mnichově. Co tam dělá? Inaugurace ještě nebyla. Jakým právem už jedná Petr Pavel ve jménu našich občanů? Co si to vůbec dovoluje, pracovat napřed?

17.2.2023 v 17:46 | Karma: 35,62 | Přečteno: 1470x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1649x
Nikdy nelituji toho, co jsem udělal, ale toho, co jsem neudělal.

Seznam rubrik