Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pravda je na obou stranách

Není nutné hrotit neshody ohledně Ukrajiny a Ruska, oba názorové proudy se totiž nevylučují. Ať už viníte Rusko či Západ, v obou případech můžete mít pravdu. A hledat viníka vlastně ani nemá valný smysl. Potřebujeme řešení.

Představte si, že vejdete do medvědí klece a medvěd vás rozsápe. Je to vaše chyba, nebo je to chyba medvěda? Odpověď se nabízí sama od sebe. Jistě, je to vaše chyba, neměli jste tam vstupovat. Na druhé straně, medvěd vás nemusel rozsápat. Nikdo ho nenutil, on to udělal sám od sebe, na základě vlastního rozhodnutí. Není tedy vina i na jeho straně?

Krotitelé zvířat mi snad odpustí, já nevím, zda vás medvěd jen tak rozsápe nebo ne. Nezlobte se, pro jednoduchost předpokládám, že by to udělal.

Není třeba vysvětlovat, že v tomto myšlenkovém cvičení je medvědem Rusko a člověk je Západ. Proti takovému přirovnání lze vznést řadu námitek a tyto námitky odkrývají pravý důvod, proč je naše společnost rozpolcena. Námitka třeba může znít: medvěd je předvídatelné zvíře, a člověk by tedy měl vědět, co se stane. Nuže, souhlasím, ale stejně tak NATO mělo vědět, co se stane, když se bude rozšiřovat na východ. A tady by se dalo diskutovat: opravdu to mohlo NATO vědět? Možná ano, možná ne. Občas se zmiňuje summit v Bukurešti v roce 2008, nebo o rok dříve v Mnichově, kde Putin dal najevo, že další rozšiřování NATO na východ nebude tolerovat. Bylo jeho varování dostatečné? Opravdu těžko říct, každopádně to je ta část, o které by se měla vést debata. Pokud si u nás obě rozhádané strany udělaly každá jiný názor a následně došly k odlišným závěrům, a hádka už je jen o těchto závěrech, pak není divu, že se obě strany navzájem nechápou.

Já sám jsem z těch, kdo od začátku stál a stále stojí jednoznačně za Ukrajinou. Můj pohled na věc je ten, že Putin absolutně neměl právo ani na anexi Krymu, ani na vyvolání konfliktu na Donbasu, ani na únorovou invazi. Nicméně, pokud akceptuji pohled, že Putin sice neměl právo na tyto kroky, avšak tyto jeho kroky bylo možné očekávat, pak opravdu není daleko k závěru, že byla strategická chyba NATO rozšiřovat směrem na východ. Post-sovětské země původně měly být neutrální zónou mezi NATO a Ruskem. Včetně nás. Ale nestalo se, a to mohlo vést k eskalaci, kterou právě zažíváme.

Lze namítnout, že není pravda, že by se NATO rozšiřovalo – to my jsme přece chtěli do NATO a proto jsme byli přijati. To je něco, o čem jsem psal i já, ale dnes se na to dívám jinak. Rozhodnutí nebylo jen na nás. Se vstupem nějakého státu do NATO musí souhlasit každý dosavadní členský stát NATO. Tento souhlas by pravděpodobně měl vycházet nejen z liberální politiky, ale i z širšího pohledu na bezpečnostní geopolitickou situaci na evropském kontinentě. Jinými slovy – obavy západního bloku z možné eskalace by mohly být dostatečným důvodem pro nerozšiřování NATO na východ. I bez nás mohlo být NATO dostatečně silné, aby se Ruska nemuselo obávat.

My jsme však byli do NATO přijati, společně s řadou dalších států dřívějšího východního bloku. A já jsem rád. NATO je silná garance ochrany, a bez něj bychom byli prakticky bezbranní. Pro nás to tedy dopadlo dobře. Pro Ukrajinu to však dopadlo špatně. V momentě, kdy se během Euromajdanu v roce 2014 ukázalo, že ukrajinský lid touží také po připojení k Západu, šlo všechno ráz na ráz: Krym, Donbas.

Problém je, že ruské lži a manipulace zkreslují celou skutečnost tak, že je nejen velmi těžké se v tom vyznat, ale i podívat se na celou problematiku z jejich strany. Zatímco ruská diplomacie v letech kolem 2010 hovořila velmi upřímně o ohrožení ze strany NATO, dnes slyšíme pouze lži, úskoky, manipulace, a prakticky nic, co z Ruska slyšíme, nelze brát vážně. Nacisti, Zelenskyj je feťák, a tak dále. Kde je vlastně pravda a co Putinovo Rusko doopravdy chce?

Pokud se podíváme na změny v Rusku za posledních několik desítek let, pak je snadno pochopitelné, že pohled různých generací se bude lišit. Starší ročníky ve své době vnímaly Západ jako své ohrožení, NATO jako nepřátelskou organizaci a není tedy divu, že jej tak vidí i dnes a rozšiřování NATO vyvolává strach. Mladší ročníky se však narodily už v době, kdy hranice jsou už dány, Rusko je plné západního zboží, je součástí globální komunity, a jakékoli válčení je považováno za relikt minulosti. Není tedy divu, že zatímco starší ročníky spíše stojí za Putinovou politikou, tak mladší ročníky s ní obvykle nesouhlasí a agresi ze strany Ruska odsuzují stejně, jako my. A Putin je prostě starší ročník.

U nás je společnost názorově poněkud rozpolcena. Je poměrně snadné se utvrzovat ve svém postoji na jedné či druhé straně vzhledem k tomu, kolik nesmyslů produkuje druhá strana. A obě strany produkují nesmyslů více než dost. Já sám jsem se stal obětí dojmu, že druhá strana je úplně mimo. Nacisté, banderovci, pluk Azov, šikanování ruské minority na Donbasu, a tak dále. Dezinformací je tolik, že prakticky znemožňují věcnou diskusi. A nebo zde máme různé populistické rádoby politiky, kteří nám neustále opakují, že bychom měli vystoupit z NATO. Jak mám brát argumenty protistrany vážně? Ano, sám jsem sice právě napsal, že náš vstup do NATO mohla být chyba ze strany Západu, ale přesto je nad slunce jasné, že pro nás je NATO nesmírně výhodné a měli bychom v něm za každou cenu setrvat. Nebo jiný příklad – pokud viníš Západ, pak jsi proruský troll, pátá kolona. To je nesmyslný závěr, ten, kdo viní Západ, může stále odsuzovat i Putina. Jen to považuje za jasný fakt, jako že tráva je zelená, o tom není třeba mluvit. Je třeba mluvit i o chybách západu. Putin, ten je prostě jen krysa zatlačená do kouta. Chcete tlačit krysu do kouta? Opravdu je to ten nejchytřejší krok?

A je třeba brát v potaz, že protivníkovi nevidíte do hlavy. My jsme NATO, my víme, že Rusko nenapadneme. Ví to Putin? A věří tomu? Spíše ne.

Velmi těžká je otázka, co by měl Západ dělat teď. No, chyby už se staly. Kostky jsou vrženy. My už jsme v NATO, plus dokonce Švédsko a Finsko, a i když Ukrajina dlouho nebude, tak je to docela jedno. Putin vše spustil a nedá si pokoj, dokud jednoznačně nezabrání, aby Ukrajina do NATO vstoupila. Těžko mu budeme vysvětlovat, že NATO nikdy nemělo v plánu napadení Ruska, když on nám prostě nevěří. Jednání nemají smysl. Putinovy ambice a požadavky jsou velké a kompromis v podobě vydání Ukrajiny, nebo její části, je krajně neetický. Zapojení Západu do konfliktu by znamenalo, že by to Putinovi pouze dokázalo, že jeho obavy z NATO byly oprávněné.

Podívejme se na to jinak: co uděláte s medvědem, když vám uteče z klece? Není nutné, abyste ho zabili. Prostě jej násilím zatlačíte zpátky do klece. Má Západ právo hrát si na světového policajta a rozhodovat o tom, co je dobré a co je špatné? Myslím si, že k tomu slouží OSN, a ta už rozhodla. Zdá se, že nejlepší je dělat přesně to, co se právě děje: podporovat Ukrajinu tak akorát, aby bylo Rusko zatlačeno zpátky na své území. Co s ním bude dál, to je jeho věc, ale agrese z jeho strany není akceptovatelná. NATO se sice rozšiřovalo, ale neútočilo, a nemělo by ani začínat. Za žádnou cenu.

Autor: Petr Bříza | středa 19.10.2022 16:18 | karma článku: 15,81 | přečteno: 719x
  • Další články autora

Petr Bříza

Obětní beránek

Jurečka se stal terčem aféry, která mi připadá naprosto absurdní. Podle mého názoru veřejnost zcela ztratila schopnost odlišit důležité problémy od těch okrajových.

17.1.2024 v 14:16 | Karma: 16,44 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Petr Bříza

Snad Ukrajina ví, co dělá

Ukrajina znásobila útoky za ruské hranice. Má na to samozřejmě veškeré morální právo, nicméně čistě pragmaticky to může vést k mnohem horšímu stavu, než ve kterém se nachází teď.

31.12.2023 v 14:04 | Karma: 24,87 | Přečteno: 830x | Diskuse| Společnost

Petr Bříza

Nejsem ani Čech, ani Evropan

Necítím se ani tak, ani tak. Narodil jsem se tu, ale to je úplně jedno. Nejsem hrdý na svůj původ. Měl bych být? Na co přesně? Copak Češi jsou nějaký světový unikát?

14.11.2023 v 16:02 | Karma: 9,06 | Přečteno: 581x | Diskuse| Společnost

Petr Bříza

Jak vyhrát debatu

Když se dva hádají, třetí se směje. Ale kdo je ten třetí? Přemýšlejte. Neměli bychom se všichni tak trochu chytit za nos? Tento článek nebude příjemný. A bude trochu vulgární.

8.11.2023 v 20:20 | Karma: 11,01 | Přečteno: 326x | Diskuse| Společnost

Petr Bříza

Petr Pavel už prezidentuje, to je drzost

Média se naplnila fotografiemi Petra Pavla na bezpečnostní konferenci v Mnichově. Co tam dělá? Inaugurace ještě nebyla. Jakým právem už jedná Petr Pavel ve jménu našich občanů? Co si to vůbec dovoluje, pracovat napřed?

17.2.2023 v 17:46 | Karma: 35,62 | Přečteno: 1470x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Sokoly povede dosavadní místostarosta Martin Chlumský, rozhodl výbor

27. dubna 2024  17:35

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Praktický i pro zábavu. Americká firma nabízí robopsa s plamenometem

27. dubna 2024  17:04

Americká firma Throwflame poprvé zveřejnila cenovku za svého robotického psa, který má na sobě...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1649x
Nikdy nelituji toho, co jsem udělal, ale toho, co jsem neudělal.

Seznam rubrik