Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč hrozí, že Putin použije bombu

Odpověď pro méně náročné: protože je to blázen. Odpověď pro ostatní: protože už nemá co ztratit. Odborníci tvrdí něco jiného, ale obávám se, že jejich argumentace nestojí na příliš pevných základech.

Putin je hlavní hvězdou roku 2022, o tom není pochyb. On je ten, kdo neustále překvapuje svět, on je akce, ostatní jsou reakce. On je hybatelem, on udává tempo, on vede celou partii. Reakce západu jsou slabé a předvídatelné. Sankce i dodávky zbraní tu byly minimálně od roku 2014, to není nic nového. Nový je frontální plný útok, mobilizace, kompletní zastavení plynu... a atomové zbraně. Tyto 4 věci ještě minulý rok neočekávali ani odborníci. A první 3 už přišly.

Kdy se Putin zastaví?

Názory odborníků na aktuální situaci jsou zhruba ve shodě: Putin má imperialistické choutky, zkusil zopakovat akci na Krymu ve větším měřítku, nicméně těžce přestřelil a teď je jasné, že nemůže vyhrát. Teď už jen nechce ztratit tvář a tím i svou moc. A možná dává smysl pro něj hledat nějaký smysluplný "exit".

Ono to dává smysl, ale má to spoustu slabin. Začnu od konce: Putin nemůže ztratit moc. Je těžké pochopit, jak to dokázal, ale jeho moc v Rusku je prakticky neomezená. Putin nepotřebuje podporu veřejnosti, ostatně on už dávno umí pořádat falešné volby jako na běžícím pásu. Nepotřebuje ani oligarchy – pamatujete, jak se ještě na začátku války ozývaly hlasy, že ho drží u moci? Ostatně i proto na ně mířily první sankce. Tyto hlasy nenápadně utichly, a asi víme proč: prostě to nebyla pravda. Když Putin mluví, oligarchové stojí v pozoru. Koho tam máme dál? Nikoho, všichni kolem stojí v pozoru. Proto je Putin podle časopisu Forbes druhý nejmocnější muž planety. Má v hrsti životy zhruba 150 milionů lidí a může si s nimi dělat, co chce. Nepotřebuje si udržet tvář, aby zůstal u moci. On rozhoduje o tom, co se schválí ve státní dumě, on rozhoduje, co udělá Policija, armáda a další složky. Prohru sice mohou občané vnímat jako Putinovu slabost, ale on může přesto dál šířit hrůzu u nich doma, nástroje na to má. Stejně jako třeba Lukašenko, který si udrží křeslo i tehdy, když zrovna neporáží země kolem sebe. Takže si myslím, že pokud jde o domácí půdu, Putin se nemá čeho bát.

Další problém vidím v tom, že proklamovaný stav prostě neodpovídá jeho akcím. Ano, právě teď se zorganizovaly "referenda" (jejichž výsledek asi nikoho nepřekvapil), což by mohlo indikovat třeba nějakou tendenci vyhlásit (částečné) vítězství, které by mohlo posloužit jako případný "exit". Ale to není to, co se děje. Pokud by to tak bylo, tak by Putin nevyhlásil mobilizaci. Mobilizace nasvědčuje, že Putin ještě nekončí. On teprve začal. Mobilizovaná armáda teprve dostane své úkoly.

Totéž nasvědčují i jeho hrátky s plynem. Mimochodem, plynovou krizi Putin připravoval už dávno před útokem, například na konci roku 2021 se byl otočen směr plynu v Jamalu, Gazprom dopředu věděl, že plyn v něm ani nepoteče, pak byl Jamal skutečně zastaven... Na chvíli si Putin hrál s vypínačem Nord Stream a vydělával na vysokých cenách, až byl nakonec proud plynu úplně zastaven. Samozřejmě tak, aby nikdo nevěděl, kdo to byl – Rusko je opravdu "mistr" informační války. Ne, že by nikdo nevěděl, kdo byli "zelení mužíci" na Donbasu, nebo kdo sestřelil Malajské letadlo nad Ukrajinou (popř. čím), nebo kdo byli neoznačení ozbrojenci v budově parlamentu při referendu na Krymu. My to tedy tušíme, ale jistotu nemáme a právě to vytváří podhoubí pro místní "pátou kolonu".

Co by Putin sledoval zastavením plynu? Vždyť on plynem vydělává? Ano, zdá se to nelogické a právě to nahrává ruské páté koloně. Jenže Putin už na plynu nevydělává a jeho akce posledních měsíců svědčí o tom, že vydělávat na plynu pro něj ani není důležité. Mnohem důležitější je pro něj energetická krize v Evropě a následný rozvrat a rozpad společnosti. To by byl bezpochyby Putinův nejlepší "exit". Evropa plná mrznoucích lidí, krachujících firem, totální rozvrat, a vedle toho Rusko vypadá jako fungující a prosperující země, se spolehlivými dodávkami tepla. A už nikdo neřekne "zima jako v Rusku".

Všechny tyto úvahy mě vedou k tomu, že Putin se nechystá zastavit – právě naopak, chce pokračovat, a bude pokračovat.

Co bude Putin dělat dál?

Putin je jako rozdováděné zvíře a západ sám sebe staví do role jakéhosi vychovatele, který se sice snaží, ale přesto jej nezvládá. Vychovatel se snaží své zvíře dostihnout, ale zvíře je stále o pár skoků napřed.

Energetická krize nejspíš nezvrátí boje na Ukrajině. A to je něco, co Putin určitě chce vyřešit. Ano, vyhlásil mobilizaci. My však tušíme, že to minimálně krátkodobě nepovede k žádnému výsledku. Mobilizace sice Rusku vyhrála "Velkou vlasteneckou válku", ale tehdy trvala poměrně dlouho i přesto, že motivace byla obrovská. Na tomto fenomenálním videu je vidět, jak dlouho trvalo, než se Rudá armáda dokázala posbírat do stavu, aby obrátila karty ve svůj prospěch. Mobilizace trvá a urychlit ji nelze. A hlavně, v útočné válce nemají vojáci zdaleka tak vysokou motivaci, jako v obranné válce. A navzdory Putinovu snažení mnoho Rusů stále válku vnímá jako útočnou, nikoli obrannou. Takže od mobilizace nelze očekávat velké výsledky. Navíc jsou zde další problémy – nedostatek výcviku, techniky, další výbavy... atd.

Putin má v rukávu pouze dvě karty, jak zvrátit neúspěch na Ukrajině: mobilizaci a atomové zbraně. Jednu už vytáhl. Tu slabší. Proč by nevytáhl ještě tu silnější?

Běžný argument je, že Putin nepoužije atomové zbraně, protože se bojí odvety NATO. Ale proč by se neměl bát odvety NATO už třeba za samotný útok na Ukrajinu v únoru? Kde má NATO nastavené hranice? Kdy zakročí, a kdy ne? Jedna věc jsou spekulace, ale formálně má NATO zakročit, až pokud je napadena členská země NATO. Myslím si, že už jen na základě toho by řada zemí byla proti, aby NATO něco podniklo.

Další argument je, že Rusko neporuší celosvětové tabu o nepoužívání atomových zbraní. Jakmile někdo začne, bude to konec celého světa. To dává smysl, ale také to nestojí na příliš pevných základech. Rusko porušuje různá tabu neustále – už od roku 2014, ale hlavně letos v únoru. I samotná mobilizace z důvodu útočné války je svým způsobem něco bezprecedentního.

A k tomu strachu z odvety NATO – to by dávalo smysl, pokud by bylo logické předpokládat, že odveta opravdu přijde. Nicméně nic tomu nenasvědčuje. Biden hrozí, ale skutek utek. Biden hrozil už před únorem, kdy zpravodajské služby přinesly informaci o chystaném útoku, a co se stalo? Nic. USA a západ měly dost času vymyslet, jak Rusku přistřihnout křídla, pokud by na útok opravdu došlo. Na co mají v USA Pentagon? Jeden by čekal, že tam budou týmy tvrdě pracovat, aby byly připraveny na všechny eventuality, nicméně stále se zdá, že na rozdíl od Ruska, USA zde žádnou strategii nemají a všechno se řeší až následně.

Z rétoriky USA nevyplývá, že by existovala nějaká smysluplná strategická reakce, pokud by Rusko na Ukrajině skutečně použilo atomové zbraně. A na základě událostí z února a následků si myslím, že opravdu neexistuje.

Ostatně, jaká by mohla být? To netuším, ale všichni se asi shodneme, že by určitě nepřišel odvetný útok. Ne, NATO nezačne sypat atomovky na Rusko. Leda tak v pohádce, ale všichni víme, jak by to skončilo. Takže to neudělá, a Putin to dobře ví.

Kam to hodit?

Atomové zbraně se zhruba rozdělují na taktické a strategické. Rozptyl mezi nimi je velký, "ráže" je od kilotun po megatuny ekvivalentu TNT. Taktické zbraně mají rozhodovat bitvy, strategické války. Strategická přiměje protivníka ke kapitulaci, resp. úplně ho odradí vůbec bojovat. No, úplně to nefunguje, Ukrajina bojuje i přesto, že Rusko má spoustu strategických jaderných zbraní.

Rusko nemusí rovnou sáhnout po těžkém kalibru. Může sáhnout po taktické zbrani a doufat ve strategický účinek. Pokud by se vytvořil precedens "ok, odteď Rusové střílejí i atomovky", tak by to Ukrajinu velmi brzy mohlo přesvědčit ke kapitulaci. Ostatně i bomby svržené na Hirošimu a Nagasaki se svou silou blížily spíše dnešním taktickým zbraním, přesto v podstatě efektivně ukončily válku.

Nezapomeňme, že Rusko je "mistr" informační války, takže si dost dobře umím představit třeba následující scénář:

  1. Rusko si přisvojí okupovaná území (děje se právě teď).
  2. Ukrajina tato území dobývá zpátky a úspěšně.
  3. Najednou proběhne médii zpráva, že se Ukrajina při dobývání zmocnila skladu, na kterém byla zásoba jaderných dělostřeleckých granátů. Ukrajina to samozřejmě popře.
  4. Za pár dni nastane malý jaderný výbuch někde na okupovaném území. Rusové obviní Ukrajinu, ta to samozřejmě opět odmítne.
  5. Rusové však byli napadeni jadernými zbraněmi a mají tedy záminku pro řádnou odvetu. Bum.

Zdá se to přitažené za vlasy? Vždyť to je strategie, jakou používají Rusové běžně. Výsledkem opět je, že nikdo neví, kde je pravda, ale Rusové a jejich pátá kolona si to vysvětlí po svém. A politici, kteří se (pochopitelně) bojí do války s Ruskem pustit, mají velmi dobrou záminku, jak se z toho vykroutit.

Co by, kdyby

Takže hypotetické scénář: první bomba padne na Ukrajině. Desetitisíce mrtvých. Co teď? Co se dá čekat?

Najednou je západ ve zcela patové situaci: pokud vytáhne jaderné zbraně proti Rusku, je konec – to nejde. Pokud však neudělá nic, vznikne tím precedens, a Rusko si bude moci beztrestně používat jaderné zbraně jak si umane, a získá tak páku na ovládnutí dalších zemí. Když ne zemí NATO, tak alespoň jiných, které by tedy byly vydány napospas Rusku, a tomu by velice rychle a nebezpečně rostl hřebínek na hlavě.

Oboje tedy nejsou dobré reakce. Co by mi třeba dávalo smysl, by byly "varovné jaderné výbuchy" například kolem pobřeží Ruské federace, s prohlášením "ještě jednou, a poletí to na vás". Takový ohňostroj, aby Putin opravdu dostal strach. Něco mi ale říká, že to bych chtěl moc. Takové rázné kroky jsem dosud ze strany západu neviděl, a bojím se, že je ani nemůžeme očekávat.

Ale nejspíš by ani to nebyl dobrý nápad. Stratégové v Pentagonu mají určitě lepší nápady, než tady nějaký náhodný blogger kdesi v Česku. Jenže... opravdu mají? Dosud jsem ze strany západu žádnou strategii neviděl, pouze ze strany Ruska. A to mě velice mrzí.

Byl to i generál Petr Pavel, který si stěžoval, že sankce měly už být připraveny předem a měly přijít už v den útoku, aby vyslaly jasný signál – západ je silný, jednotný a připravený, a Rusko si nemůže dělat, co chce. Místo toho byl západ překvapen, sankce byly opatrné, připravovaly se pozdě, přišly pozdě, Rusko s nimi stejně počítalo a zcela se (dosud) minuly účinkem. Putina nezastavily ani nezpomalily. Následek je, že Putin plynem vydírá Evropu, nikoli Evropa Putina sankcemi. Nemůžeme si nic nalhávat, na koni je pořád Putin. A on jde dál. Měl dostat políček hned na začátku, bohužel nedostal a tím dostal zelenou, aby pokračoval v tom, co si začal.

A on to ví. A řídí se podle toho. Ví, že západ není až tak jednotný, a že nemá předem připravenou strategii. To je důvod, proč se nemusí bát odvetné reakce.

Uvržení Ruska do izolace

Další často používaný argument je, že použití atomových zbraní by uvrhlo Rusko do úplné izolace od světa. A já se ptám: no a?

Vždyť Rusko samo se do takové izolace uvrhává. Od roku 2014 dělá všechno proto, aby se do izolace dostalo. Taková Severní Korea na izolaci staví veškerou svou mezinárodní politiku: nalhávat svým lidem, že celý svět je nenávidí, úplně se uzavřít, a vyhrožovat. Rusko směřuje přesně tím směrem – své sociální sítě, své vyhledávače, izolace od světa, neustálé opakování, jak je všichni nenávidí ("rusofobie"), a tak dále.

Rusko se nebojí izolace, naopak dělá vše proto, aby se do ní dostalo. A Rusko už přišlo o řadu spojenců. Pokud se dobrovolně odstřihnete od celosvětové ekonomiky, záleží vám tolik na těch pár spojencích, kteří vám ještě zbývají? Nemyslím si.

Co bude dál

Abych to shrnul, racionální argumenty, které by měly Rusko odradit od použití atomových zbraní, nelze dost dobře aplikovat právě na Rusko. Pokud by platily, tak by Rusko nejspíš ani nezaútočilo v únoru. Jenže ono zaútočilo. To znamená, že tyto argumenty nehrají roli, a roli hrají prostě jiné argumenty.

Obávám se, že pravděpodobnost, že stojíme na prahu 3. světové války je větší, než byla kdykoli za "studené války". Nejspíš nemám pravdu. Doufám, že nemám pravdu. Ale i kdyby byla pravděpodobnost, že mám pravdu okolo 5%, tak je to příliš velká hrozba. Je absolutně nezbytně nutné začít brát vážně aktuální stav. Naše média se smějí tomu, že Rusko mobilizuje, a že je to znamení, že Rusko prohrává. To je ale samozřejmě hloupost, Rusko neprohrává, ono vyhrává, vždyť právě v těchto hodinách rozšiřuje své území. Vyhrává mnohem pomaleji a méně, než Putin doufal, ale stále vyhrává.

A zcela nepochopitelně se veřejná diskuse téměř nevěnuje tomu, že už žádný plyn z Ruska neproudí a ani nebude. Následky mohou být katastrofální a mělo by se urychleně hledat řešení, ale Češi jsou klidní, protože ceny jsou zastropované.

A nebo stojí na Václavském náměstí a demonstrují za svoje utopické představy, že si z Ruska objednáme levný plyn. Kdo může za to, že lidé v Česku vůbec nechápou aktuální situaci? Skoro veškerý plyn má Evropa z Ruska, Rusko plynovody postupně uzavírá, nakonec je úplně uzavře, pak plynovody bouchnou a stále se najdou tací, kteří budou tvrdit, že za všechno může Green Deal a že Rusko je ten, kdo nás spasí. A další jim věří. Na základě čeho? Na základě toho, že je populární nadávat na Grétu a emisní povolenky a ekoterorismus? A protože to říkal Babiš a Okamura? Kam se poděl rozum a zdravý úsudek? Pokud tohle není Absurdistán, tak já už nevím, co je.

Autor: Petr Bříza | středa 28.9.2022 15:24 | karma článku: 17,50 | přečteno: 520x
  • Další články autora

Petr Bříza

Obětní beránek

Jurečka se stal terčem aféry, která mi připadá naprosto absurdní. Podle mého názoru veřejnost zcela ztratila schopnost odlišit důležité problémy od těch okrajových.

17.1.2024 v 14:16 | Karma: 16,44 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Petr Bříza

Snad Ukrajina ví, co dělá

Ukrajina znásobila útoky za ruské hranice. Má na to samozřejmě veškeré morální právo, nicméně čistě pragmaticky to může vést k mnohem horšímu stavu, než ve kterém se nachází teď.

31.12.2023 v 14:04 | Karma: 24,87 | Přečteno: 830x | Diskuse| Společnost

Petr Bříza

Nejsem ani Čech, ani Evropan

Necítím se ani tak, ani tak. Narodil jsem se tu, ale to je úplně jedno. Nejsem hrdý na svůj původ. Měl bych být? Na co přesně? Copak Češi jsou nějaký světový unikát?

14.11.2023 v 16:02 | Karma: 9,06 | Přečteno: 581x | Diskuse| Společnost

Petr Bříza

Jak vyhrát debatu

Když se dva hádají, třetí se směje. Ale kdo je ten třetí? Přemýšlejte. Neměli bychom se všichni tak trochu chytit za nos? Tento článek nebude příjemný. A bude trochu vulgární.

8.11.2023 v 20:20 | Karma: 11,01 | Přečteno: 326x | Diskuse| Společnost

Petr Bříza

Petr Pavel už prezidentuje, to je drzost

Média se naplnila fotografiemi Petra Pavla na bezpečnostní konferenci v Mnichově. Co tam dělá? Inaugurace ještě nebyla. Jakým právem už jedná Petr Pavel ve jménu našich občanů? Co si to vůbec dovoluje, pracovat napřed?

17.2.2023 v 17:46 | Karma: 35,62 | Přečteno: 1470x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:58

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1649x
Nikdy nelituji toho, co jsem udělal, ale toho, co jsem neudělal.

Seznam rubrik