Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Totální úpadek

Rusko-ukrajinská válka rozvířila společenskou diskusi, jejíž kvalita klesla tak rychle, že mi to hlava opravdu nebere. Kam se ztratily poslední zbytky soudnosti?

Češi rádi nadávají a stěžují si. Někteří politici si na tom udělali svou politickou kariéru – např. Babiš nebo Okamura hledají sympatie u voličů právě neustálým stěžováním si (je to kampaň, vláda nemyslí na lidi a tak dále).

Ty tam jsou doby, kdy se na nějakou kulturu projevu alespoň trochu hledělo. Diskuse na nějaké vážné téma je téměř nemožné vést. Během rusko-ukrajinské války se to projevilo více, než kdy jindy. Zatímco většina společnosti se semkla v podpoře napadené země, vyrojilo se mnohem více nenávistných hlasů, než by kdo v takové situaci čekal.

Přitom nemá úplně smysl svádět vinu na trollí farmy podporované Ruskem. Ty už mají hotovo, již v době covidové zasely do lidí tolik odporu proti společnosti, že pátá kolona už operuje zcela samostatně. Jen téma se změnilo.

Aktuální téma je: všichni myslí jen na Ukrajince, ale na Čechy se zapomíná. Nad takovými názory opravdu zůstává rozum stát. V Česku vše funguje normálně, země prosperuje, daří se jí, lidí mají práci, mají co jíst, co pít, jsou v teple. Na Ukrajině statisíce lidí nemají teplo, jídlo, vodu, střechu nad hlavou. Copak sobectví už je neznámý pojem? Jak chcete diskutovat Ženevské konvence s někým, kdo nemá ani základy slušného chování, chybí mu morální, etické cítění nebo alespoň základní lidskost?

Řeknu to natvrdo: Z českého internetu se stala žumpa. Smutné je, že dotyční pravděpodobně ani nechápou, že podlehli vlivu dezinformací, které se na ně nahrnuly. Označují ostatní ovcemi, a přitom do pasti spadli oni sami.

Někdy se stane, že dotyční vlastně chápou, že to co říkají, není úplně OK a obvykle to vyřeší alibisticky tak, že se distancují od svých vlastních slov či sdílených informací. Klasické jsou například výroky Daniela Landy, který v době covidové sám sebe označoval jako zesilovač, aby nemusel svá tvrzení obhajovat. Další příklad budiž např. Jaroslav Foldyna, který se bojí postavit se na svůj názor a raději se ohání citací Václava Havla (který už se nemůže bránit). Často lidé na sociálních sítích prostě napíšou, že informaci sdílí pouze "pro zamyšlení" (přitom sdílený článek je zjevně produktem ruské propagandy). Nebo dotyční sice v jedné větě tvrdí, že invazi Ruska odsuzuje, a v další větě hned poukazuje na nacisty na Ukrajině (proč tedy?).

Snažím se tyto řádky psát velmi napřímo, nemá cenu chodit kolem horké kaše. Je to tak, jak to je, nemůžeme si nic namlouvat. Doba je těžká, a je to doba naprostého úpadku veřejné diskuse.

Čím horší je stav českého internetu, tím více si vážím výjimek. Všem, kdo se snaží držet komunikaci na vysoké úrovni, patří velký dík. Vážím i opačných názorů, pokud mají rozumnou argumentaci. Jsem jednoznačně za Ukrajinou, ale rád si poslechnu i inteligentní argumentaci z druhé strany pomyslné barikády. Jako náhodné příklady bych uvedl např. postoje Jaromíra Kohlíčka (KSČM, předsudky stranou), Alexandra Franchettiho (se kterým to bohužel nevypadá dobře). S mnoha názory či závěry nesouhlasím, ale jsem rád za každou informaci, která mi skutečně dokáže rozšířit obzory. Velmi zajímavý vhled nabízí Tomáš Forró (autor knihy Donbas).

Svět není černobílý. Ano, na Ukrajině jsou i nacisté, ale nacisté jsou všude. Ano, Rusko se může cítit ohroženě ze strany NATO, ale to jej neopravňuje k útoku na celou zemi. Zatím jsem neslyšel jediný skutečně rozumný argument, který by invazi obhájil. Podle mě je Putin novodobý Hitler, sice se slabší armádou, ale zato má nukleární zbraně. Každý ústupek Putinovi znamená, že mu dáme prostor udělat krok vpřed. Putin musí být jednoznačně poražen. Teď je oslaben a teď se na něj musí přitlačit co nejvíce. Ukrajina musí dostat maximální vojenskou podporu, nejlépe ve formě rozhodující dodávky vojenské techniky. Nesouhlasíte? Pojďme diskutovat, ale udržujme konverzaci na inteligentní úrovni, prosím.

Autor: Petr Bříza | pondělí 4.4.2022 3:41 | karma článku: 22,76 | přečteno: 1004x
  • Další články autora

Petr Bříza

Obětní beránek

Jurečka se stal terčem aféry, která mi připadá naprosto absurdní. Podle mého názoru veřejnost zcela ztratila schopnost odlišit důležité problémy od těch okrajových.

17.1.2024 v 14:16 | Karma: 16,44 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Petr Bříza

Snad Ukrajina ví, co dělá

Ukrajina znásobila útoky za ruské hranice. Má na to samozřejmě veškeré morální právo, nicméně čistě pragmaticky to může vést k mnohem horšímu stavu, než ve kterém se nachází teď.

31.12.2023 v 14:04 | Karma: 24,87 | Přečteno: 830x | Diskuse| Společnost

Petr Bříza

Nejsem ani Čech, ani Evropan

Necítím se ani tak, ani tak. Narodil jsem se tu, ale to je úplně jedno. Nejsem hrdý na svůj původ. Měl bych být? Na co přesně? Copak Češi jsou nějaký světový unikát?

14.11.2023 v 16:02 | Karma: 9,06 | Přečteno: 582x | Diskuse| Společnost

Petr Bříza

Jak vyhrát debatu

Když se dva hádají, třetí se směje. Ale kdo je ten třetí? Přemýšlejte. Neměli bychom se všichni tak trochu chytit za nos? Tento článek nebude příjemný. A bude trochu vulgární.

8.11.2023 v 20:20 | Karma: 11,01 | Přečteno: 327x | Diskuse| Společnost

Petr Bříza

Petr Pavel už prezidentuje, to je drzost

Média se naplnila fotografiemi Petra Pavla na bezpečnostní konferenci v Mnichově. Co tam dělá? Inaugurace ještě nebyla. Jakým právem už jedná Petr Pavel ve jménu našich občanů? Co si to vůbec dovoluje, pracovat napřed?

17.2.2023 v 17:46 | Karma: 35,62 | Přečteno: 1470x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1649x
Nikdy nelituji toho, co jsem udělal, ale toho, co jsem neudělal.

Seznam rubrik