Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyvlastnění duše

Platíme za bydlení, platíme za jídlo, platíme za věci, platíme za služby, za elektřinu a plyn, platíme za vodu, platíme za dluhy zkorumpovaného státu i za dluhy svoje vlastní, protože bez nich to nejde. Platíme koncesionářské poplatky za každé rádio a televizi, ačkoli v nich jsou neustále reklamy. Za každý koupený pevný disk či jiné digitální médium zaplatíme poplatek, protože potenciálně může obsahovat "nelegální obsah". Kdy budeme platit paušální poplatek za kulturní prostředí, ve kterém žijeme?

Co je to vlastně kultura? Podle Wikipedie obsahuje literaturu, umění, hudbu, vědu i filozofii - seznam nejspíš nebude úplný. Můžeme do kultury zařadit také potravinářství? Jeden konkrétní výrobek asi ne, ale např. stravovací návyky, recepty, způsoby přípravy jídel či paletu používaných koření, ty bychom mohli. Co stavebnictví? Budova může být kulturní památka, pokud je vzácným pozůstatkem již nepoužívaného architektonického směru. Co konkrétně mají všechny zmíněné oblasti společného? Vraťme se zpět k původní otázce - co je to vlastně ta kultura?

Nejdříve malá odbočka. Jistě máte základní povědomí o Darwinově evoluční teorii. Znáte to - při vzájemném soužití mnoha jedinců stejného druhu v nebezpečném prostředí (potravní řetězec) přežijí jen nejlepší, a tím se zlepší průměrná schopnost přežití příští generace, neboť se předpokládá, že tyto schopnosti jsou dědičné. Richard Dawkins teorii poněkud převrátil, ačkoli myšlenka je stejná - podle něj nejde o přežití jedinců, nýbrž jednotlivých genů v rámci genofondu. Jedinec je definován pouze jako nástroj přežití daného genu, který vznikl na základě daného genetického programování. Já i Vy jsme jen nástroje, které mají za úkol zachovat naše geny. Je to záměr? Takhle to chtěla matka příroda? Ne, záměr to není, je to prostě dlouhodobě stabilní systém. A kdyby nebyl stabilní, tak by život už dávno vyhynul.

Ve své knize Sobecký gen se jde pan Dawkins ještě dál, a stejnou teorii jako na geny aplikuje i na memy. Tady to začíná být zajímavé. Mem je určitá myšlenka či vzorec myšlení. Např. když kývnete hlavou nahoru a dolů na souhlas, je to mem. Vztyčený prostředníček je také mem. Logo Coca-cola je také mem. Memy jsou všude kolem nás. Schopné memy se stávají součástí komplexnějších celků (filmy, knihy) a předávají se dále, neschopné nepřežívají a vymírají. Stejně jako u genů. Mezi extrémně rezistentní memy patří např. koncept Boha, pekla či nebe. Naše řeč je také sada memů. V různých geografických oblastech se používají různá nářečí podle toho, jak tam konkrétní prvky řeči (memy) vznikly, donesly se, či zanikaly. Některé memy jsou nové, některé staré tisíce let. Při pochopení memů je najednou hned jasné, co je to kultura. Je to ten život kolem nás, ale ne ten na úrovni genů, nýbrž memů. Určitě budete souhlasit, že tento život se svou bohatostí prakticky vyrovná tomu biologickému. Kolik existuje primitivních memů, a kolik komplexních děl? Kolik máme kapel, knih, filmů, obrazů... A kolik stránek na internetu!

Molekula DNA se kopíruje rozložením své šroubovité struktury a složením ve dvě identické kopie ve vhodném enzymu, mem se šíří sdílením, nápodobou, předáním informace jakýmkoli způsobem. Při replikaci DNA dochází občas k chybám (mutacím), které mohou daný druh oslabit nebo také posílit, ke stejným odchylkám občas dojde také při předání memů (např. chyby při překladu, nebo i záměrné úpravy). Změna může způsobit vyhynutí dané vývojové větve, nebo naopak její rozšíření na úkor ostatních. Nyní jistě bez zaváhání zodpovíte na otázku, kdo napsal Bibli.

Co mají geny a memy společného? Ano, je to právě schopnost klonování, podle Dawkinse se jedná o tzv. replikátory. Díky této schopnosti je na této planetě tak bohatý život a tak bohaté kulturní prostředí. Je to tak snadné - já něco napíšu, vy to čtete, a teď to víte. Moje informace už není jen v mé hlavě, ale také ve vaší hlavě. Pokud na to všichni zapomeneme, mem zahyne. Pokud to řeknete dál, mem bude přežívat a rozšiřovat se. Jak vidíte, koncept kopírování je základní fundamentální esence světa kolem nás. A koncept intelektuálního vlastnictví je pouze zvrácenou představou těch, kterým jde pouze o maximalizaci zisku. Přesvědčení, že memy by se měly šířit pouze k těm, kdo zaplatí poplatek je stejně pokroucené jako placení daní za čistý vzduch. Je to nelogické, nerealizovatelné a brzdí to kulturní rozvoj. Blíže k tématu bych vám chtěl doporučit článek Aleše Drobka:

Peněženku byste neukradli, ale film ano?

A na závěr pro vás mám krásnou motivační písničku o kopírování (anglicky):

Autor: Petr Bříza | pátek 24.2.2012 14:10 | karma článku: 9,68 | přečteno: 913x
  • Další články autora

Petr Bříza

Obětní beránek

Jurečka se stal terčem aféry, která mi připadá naprosto absurdní. Podle mého názoru veřejnost zcela ztratila schopnost odlišit důležité problémy od těch okrajových.

17.1.2024 v 14:16 | Karma: 16,44 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Petr Bříza

Snad Ukrajina ví, co dělá

Ukrajina znásobila útoky za ruské hranice. Má na to samozřejmě veškeré morální právo, nicméně čistě pragmaticky to může vést k mnohem horšímu stavu, než ve kterém se nachází teď.

31.12.2023 v 14:04 | Karma: 24,87 | Přečteno: 830x | Diskuse| Společnost

Petr Bříza

Nejsem ani Čech, ani Evropan

Necítím se ani tak, ani tak. Narodil jsem se tu, ale to je úplně jedno. Nejsem hrdý na svůj původ. Měl bych být? Na co přesně? Copak Češi jsou nějaký světový unikát?

14.11.2023 v 16:02 | Karma: 9,06 | Přečteno: 581x | Diskuse| Společnost

Petr Bříza

Jak vyhrát debatu

Když se dva hádají, třetí se směje. Ale kdo je ten třetí? Přemýšlejte. Neměli bychom se všichni tak trochu chytit za nos? Tento článek nebude příjemný. A bude trochu vulgární.

8.11.2023 v 20:20 | Karma: 11,01 | Přečteno: 326x | Diskuse| Společnost

Petr Bříza

Petr Pavel už prezidentuje, to je drzost

Média se naplnila fotografiemi Petra Pavla na bezpečnostní konferenci v Mnichově. Co tam dělá? Inaugurace ještě nebyla. Jakým právem už jedná Petr Pavel ve jménu našich občanů? Co si to vůbec dovoluje, pracovat napřed?

17.2.2023 v 17:46 | Karma: 35,62 | Přečteno: 1470x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1649x
Nikdy nelituji toho, co jsem udělal, ale toho, co jsem neudělal.

Seznam rubrik